Ode aan de ingezuurde Hollandse boontjes met Amsterdamse ui
Ingrediënten
180 g rijstebloem
60 g kikkererwtenbloem
2 ei
40 g eidooier
8 g zout
40 g poedersuiker
60 g geraspte oude kaas
80 g boter
4 el roomkaas
¼ bos koriander
sap van een halve limoen
500 g mix van gedroogde Hollandse bonen: Kolummer, Giele Wâldbeantsje, Reade Krobbe, Friese tuinboon, Friese kapucijner, bruine bonen, kievitsbonen, witte bonencitroenbonen, Krombekken, Soldatenboontjes, Wieringerboontjes
1,5 l groentebouillon (mag ook water zijn)
1 l Kesbeke opgiet (het vocht uit de pot)
10 Kesbeke Amsterdamse uien
Bereidingswijze
Meng de poedersuiker met de bloem en het zout en kneed de boter en de kaas erdoor; voeg daarna het ei + dooier toe
Laat het deeg minimaal 30 minuten opstijven in de koelkast
Rol het met een deegroller uit op 2 mm dikte en steek 4 rondjes uit
Duw de ronde deegplakjes in bakvormpjes en zet ze minimaal 30 minuten in de koelkast om op te stijven
Bak daarna af op 170 °C gedurende 10 minuten, tot ze goudbruin zijn
Laat afkoelen
Draai de roomkaas met limoensap en koriander fijn in de blender of met een staafmixer. Week de gedroogde bonen een nacht in de groentebouillon. Gaar ze door de bonen in een braadslee 4 cm onder te zetten met de bouillon en dan 1,5 uur in de oven op 180 ºC
De braadslee dient luchtdicht ingepakt te zijn met aluminiumfolie, zodat de bouillon minimaal verdampt
Giet de bonen af en laat vervolgens afkoelen in de Kesbeke opgiet
Snijd plakjes van de Amsterdamse ui en leg dit in de tartelette, strijk hier de roomkaas over uit en beleg met de boontjes en Amsterdamse ui