Weetjes

Augurken,
  uitjes en meer

# Familie
van Alliaceae

Wist u dit:
  over uien?

De ui behoort naar de laatste inzichten tot een eigen familie, die van de Alliaceae, maar werd vroeger gerekend tot de uiachtigen of Alliums. Daartoe behoren onder andere ook prei, knoflook, bieslook, sjalot en zilverui. Al 3000 jaar voor onze jaartelling bij de chinezen als consumptiegewas bekend, hebben de Romeinen aan het begin van onze jaartelling de ui over geheel West-Europa verspreid. Daarvoor was de ui (en ook knoflook) al een belangrijk voedingsmiddel voor onder andere de piramidebouwers in Egypte. Maar niet alleen de voedingswaarde was bekend, ook werd een geneeskrachtige werking aan ui (en knoflook) toegekend.

De ui wint echt aan terrein in Europa als in de dertiende eeuw op de Londense markt levendig handel wordt gedreven met dit product. Onze Kesbeke uien worden na de oogst in het najaar ingelegd volgens onze beproefde, geperfectioneerde en klassieke Kesbeke-methode. Onze Amsterdamse uien, Amsterdamse smul-uien en de zilveruitjes worden in de maanden juli en augustus ingelegd.

# Familie van
de Cucurbitaceae

Wist u dit:
  over augurken?

De augurk is geen komkommer, maar behoort tot de familie van de komkommerachtigen, de Cucurbitaceae, waartoe ook behoren de pompoen, meloen, courgette en (slang)komkommer. Maar... het is dus geen 'kleine komkommer', zoals veel mensen denken. De oorsprong van de ons bekende augurk ligt waarschijnlijk in Noord India en is in wildvorm al zo'n 3000 jaar bekend. Door de Romeinen in onze streken bekend geworden, groeien hier nu rassen, aangepast aan de hier heersende klimatologische omstandigheden. De smaak is mild tot en beetje bitter al naar gelang het ras. En er zijn veel rassen. Je begrijpt het al: wij hebben de lekkerste geselecteerd voor ons zuur!

De augurken die wij met zorg selecteren en aan strenge kwaliteitseisen moeten voldoen, worden ingedeeld naar maat: de kleinste van 3 - 6 centimeter (cornichons genoemd) en dan oplopend tot wel 15 - 18 centimeter, worden door ons volgens de beproefde en traditionele Kesbeke-methode ingelegd. De oogstperiode is van ongeveer einde juni tot half september.

# Mediterrane
alleskunner

Wist u dit:
  over olijven?

De smaak van olijven wordt bepaald door het klimaat, de bodemgesteldheid, het moment van de pluk, het seizoen (aantal uren zon) en het soort olijven. Olijven hebben een hoge voedingswaarde, hoge concentratie vitamines, mineralen en onverzadigde vetzuren. Olijven zijn cholesterolverlagend en houden bloedvaten elastisch. Verwerk ze in uw slaatjes, in ringetjes of gehalveerd op pizza's. Ze zijn onmisbaar in talloze mediterrane recepten, bij aperitief en cocktail. Ook lekker tussendoor. Kesbeke biedt u een fijn assortiment olijven, gemaakt van de beste olijven uit het gebied rond de Middelandse Zee.