Geplaatst op

Kesbeke winnaar van de Ondernemingsverkiezing NH

Onlangs hebben we de 17e OVNH gewonnen. En ook nog eens in twee categorieën: MKB en de categorie Publieksprijs.

“Van augurkenkoning naar koning van Noord-Holland”, zei stuurgroepvoorzitter Sied Vlietstra toen hij de Publieksprijs uitreikte.

Bij de eerste bekendmaking juichte onze Oos Kesbeke als een voetballer, met 2 vuisten in de lucht. Bij de tweede legde hij uit ongeloof zijn hoofd op tafel. Op het podium bewonderde hij even later de trofee in zijn handen als een pasgeboren baby. Na een paar keer slikken zei hij: “Als ik aan een wedstrijd meedoe, moet ik winnen, maar dit had ik nooit verwacht. Ik ben zo blij met deze prijs omdat-ie inhoudelijk is. Dit gaat over ons bedrijf. Er wordt nu veel gesproken over 'een serie' (de RTL 5-realityserie De Augurkenkoning, red.), maar dit is echt veel leuker.”

Ondernemers ondersteunen

Juryvoorzitter Rommel sprak met bewondering over de gedrevenheid van Noord-Hollandse ondernemers. Ze roemde hun optimisme om ideeën ten koste van alles de wereld in te helpen. “We willen al onze ondernemers enorm ondersteunen”, zei Rommel. Om die woorden kracht bij te zetten, waren ook alle andere gedeputeerden van de provincie – Rosan Kocken, Jelle Beemsterboer en Jeroen Olthof – aanwezig op het gala om met ondernemers in gesprek te gaan.

De grote zaal van PHIL. Haarlem was voor de finale omgetoverd tot een sterrenrestaurant met een sprookjesachtige ambiance. Onder 6 grote kroonluchters stonden 23 strak gedekte tafels waarop bij kaarslicht achtereenvolgens asperge, kalfssukade en zwart sesam ijs werden geserveerd.

Honderden genomineerden

Voor de 17e editie van de Ondernemersverkiezing Noord-Holland (OVNH) kon iedereen tussen oktober 2023 en januari 2024 bedrijven nomineren. Inwoners, ondernemers en andere belangstellenden droegen honderden bedrijven voor uit heel Noord-Holland, van Oosterend op Texel tot Hilversum in ‘t Gooi.

De 30 overgebleven kanshebbers traden woensdagavond in smokings en glitterende galajurken aan om het ondernemerschap te vieren. Tijdens een luchtige dinershow vroeg presentator Rens de Jong deze keer speciale aandacht voor “al die teamleden die ondernemingen laten schitteren”. Daarop beloonden de ondernemers hun teams met een oorverdovend applaus.

De jury was onder de indruk van de onderneming van Kesbeke: “Een Amsterdams familiebedrijf met een traditioneel product (tafelzuren) dat een ware hype heeft weten te creëren. Het ondernemen spat ervan af. Minder zichtbaar, maar niet minder belangrijk, is de zorg die Oos Kesbeke heeft voor zijn personeel en voor de buurt en de kansen die hij mensen biedt. Onder meer door de jaarlijkse ‘Kesmarkt’ die vorige week nog plaatsvond. Een echt Amsterdams familiebedrijf, met een eigen ‘smoel’, om trots op te zijn.”.