Hoe komen de producten tot stand

Het begint met het wonder van de Natuur

Het begint met het wonder van de Natuur

Het ontkiemen van het zaad

Het ontkiemen van het zaad

en onze prachtige plantjes groeien gestaag...

en onze prachtige plantjes groeien gestaag...

...tot echte grote augurken jongens uit

...tot echte grote augurken jongens uit

Nadat ze zijn geplukt

Nadat ze zijn geplukt

worden ze schoongemaakt en ingelegd

worden ze schoongemaakt en ingelegd

Elke soort in een eigen gekruid bad van zuur

Elke soort in een eigen gekruid bad van zuur

gesorteerd op smaak en kwaliteit

gesorteerd op smaak en kwaliteit

...en de smaak die mag er zijn!

...en de smaak die mag er zijn!

dan begint de reis naar de winkel

dan begint de reis naar de winkel

hup, in de pot, etiket er op en hermetisch afgesloten!

hup, in de pot, etiket er op en hermetisch afgesloten!

Alleen dan blijft het lekkerste tafelzuur van Nederland op smaak!

Alleen dan blijft het lekkerste tafelzuur van Nederland op smaak!

Maar voordat onze kindjes de fabriek verlaten: de steekproef

Maar voordat onze kindjes de fabriek verlaten: de steekproef

En.... de vrachtwagen in.

En.... de vrachtwagen in.

Klaar om te proeven, ja toch? Lekkerrrrr!

Klaar om te proeven, ja toch? Lekkerrrrr!

  • Het begint met het wonder van de Natuur
  • Het ontkiemen van het zaad
  • en onze prachtige plantjes groeien gestaag...
  • ...tot echte grote augurken jongens uit
  • Nadat ze zijn geplukt
  • worden ze schoongemaakt en ingelegd
  • Elke soort in een eigen gekruid bad van zuur
  • gesorteerd op smaak en kwaliteit
  • ...en de smaak die mag er zijn!
  • dan begint de reis naar de winkel
  • hup, in de pot, etiket er op en hermetisch afgesloten!
  • Alleen dan blijft het lekkerste tafelzuur van Nederland op smaak!
  • Maar voordat onze kindjes de fabriek verlaten: de steekproef
  • En.... de vrachtwagen in.
  • Klaar om te proeven, ja toch? Lekkerrrrr!
  • Het begint met het wonder van de Natuur

  • Het ontkiemen van het zaad

  • en onze prachtige plantjes groeien gestaag...

  • ...tot echte grote augurken jongens uit

  • Nadat ze zijn geplukt

  • worden ze schoongemaakt en ingelegd

  • Elke soort in een eigen gekruid bad van zuur

  • gesorteerd op smaak en kwaliteit

  • ...en de smaak die mag er zijn!

  • dan begint de reis naar de winkel

  • hup, in de pot, etiket er op en hermetisch afgesloten!

  • Alleen dan blijft het lekkerste tafelzuur van Nederland op smaak!

  • Maar voordat onze kindjes de fabriek verlaten: de steekproef

  • En.... de vrachtwagen in.

  • Klaar om te proeven, ja toch? Lekkerrrrr!

  • Het begint met het wonder van de Natuur
  • Het ontkiemen van het zaad
  • en onze prachtige plantjes groeien gestaag...
  • ...tot echte grote augurken jongens uit
  • Nadat ze zijn geplukt
  • worden ze schoongemaakt en ingelegd
  • Elke soort in een eigen gekruid bad van zuur
  • gesorteerd op smaak en kwaliteit
  • ...en de smaak die mag er zijn!
  • dan begint de reis naar de winkel
  • hup, in de pot, etiket er op en hermetisch afgesloten!
  • Alleen dan blijft het lekkerste tafelzuur van Nederland op smaak!
  • Maar voordat onze kindjes de fabriek verlaten: de steekproef
  • En.... de vrachtwagen in.
  • Klaar om te proeven, ja toch? Lekkerrrrr!

Zo gaat het inleggen

Allereerst worden de augurken met water gewassen in de borstel-machine en vervolgens nagewassen met schoon water. Kesbeke maakt trouwens gebruik van gevitaliseerd water, ook voor de azijn. Het komt erop neer dat de vitaliser de trillingsfrequentie van stoffen die niet in het water thuishoren neutraliseert.

Als de augurken schoon zijn, worden ze stuk voor stuk bekeken welk exemplaar mee mag naar de volgende ronde. De augurken met een plekje worden er sowieso uitgehaald. Kromme of gebroken augurken natuurlijk ook. De goedgekeurde exemplaren gaan vervolgens op de lopende band naar de vulmachine. De potten worden hier gevuld en daarna met de hand nog bijgevuld en aangedrukt. Het moet visueel kloppen, een pot moet helemaal vol zijn. Of zoals Frans, onze productie-chef zegt: 'Als je een pot vult, mot-ie vol zijn'.

Een verkwikkende azijndouche

De netjes afgevulde potten krijgen vervolgens een azijndouche. Variërend van zoet tot zuur. Azijn wordt in sterk geconcentreerde vorm ingekocht en vervolgens verdund met gevitaliseerd water tot de juiste sterkte. Daarna worden er diverse kruiden en aroma's aan toegevoegd. Soms gaat er suiker in en een andere keer juist niet. We maken ook producten zonder zout. We werken met verschillende soorten azijn. Het recept voor onze augurken bijvoorbeeld is meer dan 50 jaar oud, alleen zitten er tegenwoordig geen conserveermiddelen meer in. We vermijden alle synthetische stoffen zoveel mogelijk.

Na de azijndouche worden de potten met een deksel gesloten door stoominjectie. De stoom wordt over een pot geblazen waardoor de zuurstof wordt weggeduwd. Op het zelfde moment draait een machine het deksel dicht en is de pot vacuüm gesloten. Daarna worden de etiketten er met zorg opgeplakt. Dan pas zijn we tevreden en kijken we vol trots naar een prachtig eindproduct dat straks bij de liefhebbers op tafel staat.

Met dank aan Louis Pasteur

Omdat er geen lucht of ander gas bij de augurken aanwezig is, is de pot een zeer onaantrekkelijke leefruimte voor bacteriën. De potten worden stuk voor stuk gepasteuriseerd. Daarmee wordt het aantal micro-organismen verminderd tot een veilig niveau. We verhitten de potten kort tot 85°C. Het ene product moet langer verhit dan het andere. Het gaat er om dat het hart van de vrucht een temperatuur tussen de 75 en 78°C. bereikt. Door pasteurisatie zijn de augurken minimaal 3 jaar houdbaar. Ze komen pas lekker op smaak als ze een tijdje in de loods hebben staan rijpen.